Vad kommer att gå snett?

DET HÄNDER att verksamheter drivs år efter år på rent skadliga eller rättsosäkra sätt utan att de ansvariga får ta konsekvenserna. Då har missgreppen vanligtvis pågått så länge att ingen riktigt uppfattas som skyldig. Och vilken personal straffas för att den fortsätter som man alltid har gjort?

Att starta något nytt innebär helt andra risker. Plötsligt är det personliga ansvaret glasklart och kritikerna är sällan sena att höja rösten.

Ett råd när du tänker införa en nyordning är att tänka igenom allt som rimligen kan gå snett redan innan du börjar. Vilka konsekvenser kan förändringen innebära för medborgarna, brukarna, medarbetarna, politikerna, näringslivet, skattebetalarna eller andra delar av din organisation? Hur kan riskerna analyseras och bedömas? Hur ska du försvara dina nya avvägningar? Går det att prova sig fram utan att äventyra någons hälsa eller rättssäkerhet?

Vi förespråkar ingen överdriven oro, utan bara att göra en rimlig riskbedömning så att förutsägbara problem inte kommer som en överraskning. Några bakslag och inkörningsproblem får alla räkna med som provar något nytt. Se därför till att vara tillräckligt förberedd och övertygad för att kunna stå upp för din förändring ändå.

Försök räkna ut vilka kritiska frågor som kan komma från journalister eller andra och öva i förväg på att bemöta dem. Om dina nya satsningar är rimliga och försvarbara så är det onödigt att stå handfallen när någon börjar anklaga dig för att slösa med skattebetalarnas pengar.

I Steg 2 finns verktyget Röda och gröna fel, som vi rekommenderar att du gör som en gemensam övning med dina medarbetare. En god idé är dock att fundera igenom frågorna själv i förväg. Om en absolut felfri förändring är orealistisk, vilka bakslag och inkörningsproblem är du beredd att försvara? Och vilka misstag måste till varje pris undvikas?